BAMBOEBOS

Het idee voor een bamboebos.

Indo Suka Bamboekwekerij In 1995 kwam het idee van een bamboebos en met hulp van een collega bamboekweker hebben we de plannen op papier gezet.

In 1996 zijn we gestart met de aanleg van een bamboe(productie)bos, mede om te onderzoeken of bamboe voor productie in Nederland in aanmerking komt of kan komen.

Als leidraad hebben we de resultaten van de onderzoeken van het “agricultural experiment station Auburn University” in Alabama U.S.A.genomen.

Al sinds 1960 worden daar experimenten met bamboe gedaan.

Zij het, dat daar, een iets ander klimaat heerst dan hier, maar blijft het verschil beperkt met iets koudere winters, warmere zomers en wat neerslag verschil.

Bij die onderzoeken komen twee beste soorten naar voren die ook in Nederland al bewezen hebben, het goed te doen, Phyllostachys rubromarginata en Phyllostachys nigra Henonis, deze geven goede kwaliteit dikwandige stokken en leveren de hoogste drogestof productie van de daar geteelde soorten, die gebruikt worden als pulp bij de papier industrie.

bamboo-line-indo-suka-marc-o-media.nl

De start

info-790Op onze kwekerij hebben we een stuk grond van 15 are aangeplant met deze twee soorten, 5 planten Phyll. nigra Henonis en 15 planten Phyl rubromarginata, geplant in mei 1996, na een droge zomer gevolgd door een lange droge en zeer koude winter (96/97 Elfstedentocht!), zijn ze in de zomer van 1997 toch goed aan het groeien gegaan. Het bewijs dat deze twee soorten wel heel veel kou en droogte aankunnen, zelfs als klein en teer plantje.

Ook veel water is geen probleem gezien de zeer natte herfst van 1998 met geen of weinig schade in het daaropvolgende groeiseizoen.
Tot nu toe maken ze waar wat er van verwacht wordt, met aftrek van het plantjaar nemen ze ieder jaar 1 meter in hoogte toe, een standaard verwachting bij Phyllostachys soorten. Na het groeiseizoen van 2003 weten we of deze, dan volwassen bamboe soorten, in Nederland een toekomst hebben als bos en/of productie.

Het doel

 • Onderzoeken zullen uitwijzen of bamboe in Nederland gebruikt kan worden als:
 • Productie voor stokken, hoe dik en waarvoor kunnen we ze dan gebruiken.
 • Productie als eetbare scheuten.
 • Het gebruik als windscherm, windsingel, windkering.
 • Het gebruik als pulp voor de papierindustrie, zoals in Amerika en Japan wordt gedaan.
 • En als, het op dit moment zeer actuele onderwerp, CO2 binder. Het z.g. milieubos, deze plant groeit sneller als bomen, heeft een langer groeiseizoen( altijd groen) en produceert veel droge stof, c.q. veel CO2 binding.

De resultaten tot nu toe hebben ertoe geleid om er weer een stuk grond van 25 are bij te planten, met uiteenlopende soorten.

De soorten zijn: Phyllostachys angusta, Phyll.aureosulcata’s, Phyll.decora, Phyll. iridescens, Phyll.lofushanensis, Phyll. parvifolia, Phyll. propinqua, Semiarundinaria fastuosa, Semiarundinaria virides, Bashania fargesii, en als laatste twee nieuwe introductie’s n.l. Phyll. makinoi en Phyll. atrovaginata.

bamboo-line-indo-suka-marc-o-media.nl

Geïnteresseerd?

Indo Suka BamboekwekerijWij hebben gemeend, dat al is het bos nog niet volwassen, toch al een wandelpad aan te leggen, voor bezoekers en geïntresseerden die kennis willen nemen van dit unieke projekt en iedereen het kan volgen tot volwassenheid. Wilt u zelf een bamboebos realiseren kom dan eens een kijkje nemen op de open zaterdagen of maak een afspraak. Wij kunnen u vrijblijvend adviseren en indien gewenst begeleiden tot het gewenste resultaat. Door de ervaring en de gemaakte jaarrapporten van ons project, vanaf de grondbewerking in 1995 tot heden, hebben wij een goed inzicht gekregen in:

 • Groeifases.
 • Benodigde ruimte enz.enz.
 • Groeiwijze en groeiverschil enz.enz.
 • Bodem en de benodigde bemesting enz. enz.
 • Onderhoud en kosten.

Meer weten?

Bel ons gerust eens op of kom langs.