PLANTEN – INFORMATIE

Bamboe in Nederland

bamboo-line-indo-suka-planten Bamboe is nog steeds een onbekende in Nederland! Alhoewel er al een groot assortiment wintergroene bamboe op de markt, en dus voor iedere tuin een passende bamboe te koop is.

Enkele jaren geleden ben ik geïnteresseerd geraakt in deze wonderbaarlijke plant, die in tropische oorden sinds jaar en dag een zo belangrijke plaats in nam en neemt. Wonderbaarlijk want het is de snelste groeier van het plantenrijk, in minder dan 2 maanden bereikt een scheut zijn uiteindelijke hoogte en dikte. Van de ruim 2000 soorten die er in de wereld bestaan zijn er ruim 100 winterhard, let wel, ik heb het nu over winterhard en dat is iets anders dan wintergroen.

Nu ik dit schrijf hebben we winter 1995/1996 en 1996/1997 al weer lang achter de rug maar weten we toch weer wat echte lange, koude en droge winters ook al weer waren. In die twee winters konden we dan ook de winterhardheid en groenheid van onze planten weer toetsen.

Natuurlijk moet opgemerkt worden dat alles wat jong en nog klein is, gevoeliger voor vorst, wind en droogte is. Met een nog jonge bamboetuin mogen we dan ook niet te streng zijn. Maar de reeds bestaande twijfelgevallen zijn na deze 2 winters dan ook uit de verkoop gehaald of kregen een duidelijke vermelding.

Het klimaat op de natuurlijke groeiplaatsen verschilt nogal met het Nederlandse en dit verschil ligt grotendeels aan onze wisselvallige winters, de luchtvochtigheid, droge zomers en aan ons winderig weertype.

Toch houden tientallen soorten, ondanks deze moeilijkheden, zich zeer goed staande. Soms ontstaat er wat winterbladschade maar dit hersteld zich meestal weer snel in mei.

planten-234Hoofdsoorten en hun standplaats

Bashania Hoog tot zeer hoog zon tot half schaduw
Fargesia Matig tot hoog halfschaduw tot schaduw
Phyllostachys hoog tot zeer hoog zon
Pleioblastus Laag tot middel hoog zon tot halfschaduw
Pseudosasa Matig hoog grof blad zon halfschaduw
Sasa Lage soorten schaduw tot half schaduw
Semiarundinaria Hoog tot zeer hoog opgaand zon

Verder op in de tekst staan nog vele kleine hoofdsoorten die samen met de ondersoorten beschreven staan.

Bodem en bemesting

Bij voorkeur een vochthoudende bodem, maar beslist niet in het water, bamboe is geen moerasplant. Droge gronden verbeteren met compost of oude verteerde koemest. Natte gronden verbeteren met zand en/of turf, en indien uw tuin slecht afwaterende eigenschappen bezit, draineren, daar zullen al uw planten, heesters en bomen u dankbaar voor zijn. De zuurgraad van de bodem uitgedrukt in PH tussen de 5 en 7,5 is ideaal. Onder de 6 geen turf maar compost toepassen en boven de 6.8 turf toepassen als men aan grond verbetering wil doen.

Winterhardheid wordt mede bepaalt door de bemesting, een te zware bemesting verzwakt de planten, waardoor ze gevoelig zijn voor wind, koude en tevens luis-gevoelig worden. Compost en/of gedroogde koemest, gegeven in het voorjaar, eventueel met wat bloedmeel en in het najaar(aug – sept) wat beendermeel geeft een goed resultaat. De gewone kunstmest is af te raden,wel heb ik goede ervaring met samengestelde organische meststoffen, de werking van deze is anders, de voedingsstoffen in dit product komen geleidelijk vrij, afhankelijk van temperatuur en vocht.

planten-766Bij warm en vochtig weer groeit de plant snel en heeft dan ook de meeste voedingsstoffen nodig die door dit product dan ook geleverd worden. Naast de meest, door de plant,gevraagde voedingsstoffen levert dit product ook alle nodige sporenelementen. Dit natuurproduct is bij ons verkrijgbaar in verschillende verpakkingen en kan in de gehele tuin gebruikt worden.

Strooien en bij voorkeur inwerken (maart/april) heeft bij mij goed resultaat opgeleverd. Ook lavameel of basaltmeel zou een goede werking op de grondstructuur en hardere bamboe bewerkstelligen, deze stoffen bevatten veel silicium in opneembare vorm voor de planten. Het blijft een gegeven dat hoe meer er op windbeschutte en warmere plaatsen geplant wordt, de bamboe hoger en wintergroener blijft. In de lijst op pagina 2 kunt u, in de eerste kolom, zien welke het beste wintergroen zijn.

Het planten

De container waar de plant in zit, een half uur onderdompelen, in een emmer met water zodat de wortelkuit helemaal volgezogen is, maak dan een voldoende ruim plantgat, vooral onderin de grond goed los maken, verbeter de grond zoals hierboven omschreven, de plant voorzichtig uit de container halen en in het plantgat plaatsen, aandrukken zodat de wortelkluit contact heeft met de grond, dan ook de zijkanten vol met grond en ook goed aandrukken, zorg dat de kluit van de plant bedekt wordt met ongeveer 3 cm. grond. Is het droog dan de grond om de wortelkluit begieten met water en de grond afdekken met bladeren, stro, grind of houtschors/snippers zodat deze niet te snel weer uitdroogt.

Bamboe in de tuin

planten-104Doelen in de tuin:

Als solitair

Als Bodembedekker

Tussen struiken, bomen of als (productie-)bos

Als haag, singelbeplanting